به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ايسنا، دياناي ديجيتالي به همان رد پاي صفر و يك انساني گفته ميشود كه در سيستمهاي رايانهاي، گوشيهاي هوشمند، زير كاپوت خودرو و جاهاي ديگر، باقي ميماند.
به گفته «ايرا ويكتور»، تحليلگر پزشكي قانوني آزمايشگاههاي «ديتا كلون» و عضو انجمن عالي پژوهشگر جرايم فناوري، شواهد ديجيتالي، دياناي جديدي به شمار ميروند.
هفته گذشته دادگاه عالي آمريكا براي اولين بار به كاربري اين شيوه شهادت، رسيدگي كرد و استدلالهاي وزارت دادگستري را در دفاع از استفاده از دستگاههاي جيپياس در وسايل نقليه مظنون شنيد كه طي آن مطرح شد: «اين تنها يكي از جنبههاي سيستم اطلاعاتي در حال رشد است. از تصاوير ديجيتالي گرفته تا تلفنهاي همراه و ايميل و ...! ما بطور مداوم از خود ردپاهايي ايجاد ميكنيم كه سازمانهاي مجري قانون از آنها به شكل فزايندهاي براي تشخيص كلاهبرداران و كشف صحنه جرايم استفاده ميكنند.»
اين در حاليست كه افزايش كاربري اطلاعات ديجيتالي، احتمال مواردي از سوءاستفاده را امكانپذير ميكند. در دادگاه هفته گذشته، مرکز اطلاعرساني الکترونيکي حفظ اسرار (EPIC) درامريكا، از امكان سوء استفاده از اطلاعات ابزارهاي جيپياس خبر داد.
اين سازمان اظهار كرد: گسترش فناوري رديابي جيپياس، منجر به ايجاد مشخصات دقيقي از شهروندان شده و دسترسي مجريان قانون به آنها، تصور نظارت فراگير و جمعي را افزايش ميدهد.
مانند شواهد دياناي، پيگيري نيت در زمان آزمايش يك قطعه شاهد ديجيتال، بسيار سخت بوده و از جمله نميتوان تشخيص داد كه يك مجرم چگونه از تلفن همراه خود در زمان انجام جرم استفاده كرده است؛ اما دادههاي جيپياس، سوابق تلفنهاي همراه و حتي ابرداده تصاوير ديجيتالي، هنگامي که به درستي مورد استفاده قرار گيرند، در دادگاه پذيرفته ميشوند.
اكنون مراكز فزايندهاي در جهان با هدف کاوش اين مسائل و آموزش نسل جديدي از كارآگاهها انجام ميشود كه از آن جمله ميتوان به برنامه ميان رشتهاي دانشگاه مرکزي فلوريدا در سال 2008 براي ارائه مدرك كارشناسي ارشد پزشکي قانوني ديجيتالي اشاره كرد. اين برنامه بيش از 100 دانشجو دارد و به آموزش تشخيص فني، علوم پزشکي قانوني و عدالت کيفري به همراه مسائل جاري در قوانين سايبري ميپردازد.